Miofascijalni bolni sindrom je neurološko oboljenje usled kojeg dolazi do poremećaja mišićne aktivnosti praćenog jakim bolom. Bolest može da zahvati ledja, vrat, grudni koš, glavu, udove, vilicu, slabinski pojas, ramena. Uzrok osećaja bola jeste mala tačka unutar mišića – triger. Ona stvara stalne impulse izazivajući česte mišićne kontrakcije i naprežući susednu muskulaturu.

 

Simptomi i uzroci


Za vreme sidroma miofascijalnog bola nastaju akutni osećaji bola u jednom od mišića koji primoravaju telo da zauzima odgovarajuću pozu koja ograničava slobodu pokreta. U simptomatiku oboljenja, takođe, spadaju: poremećaj sna, rastuće pojačavanje bola, zadebljanje u mišiću, glavobolja.
Ukoliko se miofascijalni sindrom ne leči, moguće su ozbiljne komplikacije – fibromialgija. To je oboljenje koje karakterišu hronični bolovi u mišićima i zglobovima, kao i ozbiljni endokrini i emocionalni poremećaji u organizmu.
Uzroci mišićne disfunkcije i spazama mogu da postanu:

  • triger tačke (okidači bola) koje se javljaju posle jakog fizičkog opterećenja nepripremljenih mišića
  • prekomerno rashlađivanje
  • ankiloza, gonartroza, osteohondroza, bursitis, artritis, podagra i druga oboljenja zglobova
  • svaka povreda mišića

Sindrom miofascijalnog bola može da se javi neočekivano i da protiče pasivno. Lečenje miofascijalnog bolnog sindroma obuhvata medikamentozna sredstva, manuelnu terapiju, fizioterapeutske procedure, igloterapiju usredsređene na triger tačke.


Ukoliko se obratite Instututu za kliničku rehabilitologiju, dobićete kvalifikovano lečenje proverenim i efikasnim metodom – to je fazna fibrotomija. Metod koji je osmislio svetski poznati doktor medicinskih nauka V.B. Ulzibat biće bezbedno, bezbolno i provereno rešenje u borbi protiv bolesti lokomotornog aparata.