Dipitrenova kontraktura je rasprostranjeno oboljenje usled kojeg dolazi do deformisanja prstiju ruku. Radi se o izrazitom uvećanju vezivnih tkiva tetiva. Bolest najpre zahvata domali prst i mali prst. Po pravilu, bolest je češća u muškaraca. Žene pate od bolesti 10 puta ređe i u lakšem obliku.

Simptomi bolesti

U području opružanja prsta javlja se zadebljanje. To je prvi znak da treba da se obratite specijalisti. Lečenje kontraktura treba započeti na vreme, u suprotnom, bolest će napredovati.

Ova zadebljanja postepeno otežavaju pokrete prsta. Čvor raste, formiraju se komisure i skraćuju tetive. Kao rezultat, formira se kontraktura.

U početku, nastanak zadebljanja ne izaziva nikakav bol. Ako se bolest zapusti, javlja se nelagodnost. Bolni sindrom može se širiti u obe ruke, pa čak i u rame.

Uzroci bolesti

Do danas nisu ustanovljeni tačni uzroci bolesti „zgrčenih prstiju“. Pre nekoliko decenija pretpostavljalo se da se kontraktura javlja zbog nepravilnog metabolizma proteina i soli u organizmu. Ipak, ubrzo su ova mišljenja opovrgnuta. Mogući uzroci patologije su:

  • preležano ozbiljno oboljenje organa koje je izazvalo poremećaj u radu vezivnih tkiva;
  • nasledni faktor;
  • dijabetes;
  • težak fizički rad;
  • uklještenje živca i dr.

Važno! Samo u početnom stadijumu Dipitrenovu kontrakturu moguće je lečiti nehirurškim metodom.

Lečenje

Lečenjem bolesti bave se hirurzi i ortopedi traumatolozi. U prvim stadijumima prepisuju se posebne vežbe i tople obloge koje pomažu u regeneraciji tetiva. Uz veliki oprez u lečenju kontraktura primenjuju se hormonski lekovi koji se ubrizgavaju u problematične zone.

Lečenje mišićnih i fascijalnih kontraktura mora da bude blagovremeno, usklađeno i pravilno. Nakon utvrđivanja stadijuma bolesti pacijent se upućuje na konzervativno lečenje ili hiruršku intervenciju.

Institut za kliničku rehabilitologiju nudi jedinstven metod lečenja kontraktura. Profesor V.B. Ulzibat je decenije posvetio implementaciji metoda fazne fibrotomije. Ovaj metod lečenja bolesti lokomotornog aparata je jedinstven.

On ima brojne prednosti:

  • bezbedan je;
  • efikasan je;
  • bezbolan je.

Specijalisti Klinike će pažljivo razmotriti problem i rešiće ga u najkraćem mogućem roku.